Praktische informatie Dubai

Als je op vakantie naar Dubai gaat is het goed om je voor te bereiden. We hebben hier wat praktische informatie over het land en het reizen naar Dubai op een rij gezet.

Visa

Visum doorreis/tussenstop 

Duur: 48 tot 96 uur
Geldigheid: 14 dagen vanaf dag van afgifte
Voorwaarden: geldig bij boeking van verdere vluchten buiten de VAE en bevestigde hotelreservering gedurende het verblijf in het land 

Toeristenvisum 

Geldigheidsduur: langetermijnvisum voor 60 dagen of een kortetermijnvisum voor 30 dagen vanaf de datum van binnenkomst, afhankelijk van het soort visum
Geldigheid: 60 dagen vanaf de datum van afgifte
Voorwaarden: sponsorschap van een hotel of touroperator 

Hoe aan te vragen 

Neem contact op met je plaatselijke reispartner, deze zal namens jou een Visum aanvragen. 

Dubai weer

Dubai geniet het hele jaar door van een droog subtropisch klimaat met heldere lucht en zonneschijn. Het hele jaar door varieert de temperatuur van 10 ° C in de winter tot 48 ° C in de zomer. De gemiddelde dagelijkse temperatuur in januari (winter) is 24 ° C en de gemiddelde dagelijkse maximale temperatuur in juli (zomer) is 41 ° C met een zeer hoge luchtvochtigheid. De warmste maanden zijn van juli tot september, wanneer de temperaturen kunnen stijgen tot 45 ° C en zelfs de zeetemperatuur kan tot 40 ° C oplopen.

Lees ook: Dubai Weer – Het reisweer aan de Perzische Golf

Dubai Taxi’s

Taxi’s zijn een betrouwbaar vervoermiddel in Dubai. Er zijn ongeveer 7.000 door de overheid erkende taxi’s in de stad, dus je bent verzekerd van een veilige en comfortabele reis. Alle taxi’s in Dubai zijn beige en hebben verschillende daken – die met roze daken zijn alleen voor vrouwen en kinderen. Het minimum tarief is AED 10 en er is een starttarief vanaf de luchthaven van AED 20. Als je naar een ander emiraat reist, wordt een extra AED 20 in rekening gebracht.

Autoverhuur

Om een auto te huren heb je een geldig internationaal rijbewijs, een paspoort, een credit card en een verzekering met eigen risico nodig.

Geld

De monetaire eenheid is de Dirham (Dhs of AED) die is verdeeld in 100 fils. De Dirham is sinds eind 1980 gekoppeld aan de Amerikaanse dollar tegen een koers van AED 3,67. Alle belangrijke internationale creditcards zoals American Express, Diners Club, MasterCard en Visa worden algemeen geaccepteerd in winkelcentra, grote supermarkten en winkels, hotels en restaurants. Kleinere winkels, kleine restaurants en taxi’s geven er de voorkeur aan contant geld.

Metro van Dubai

De Dubai Metro is een geautomatiseerd netwerk zonder bestuurder. De meeste bovengrondse metroritten zorgen voor een prachtig uitzicht, ze voeren je langs bezienswaardigheden als de Dubai Mall, Dubai Marina, de Gold Souk en Dubai’s financiële district (DIFC). Tickets voor de Dubai Metro koop je in de vorm van een Nol-kaart. Deze kan ook gebruikt worden om te betalen voor de bus, de tram en de taxi – en de prijs voor een rit begint al bij AED 3. De treinen en perrons zijn voorzien van airconditioning.

Dubai bussen

Met bijna 1500 bussen die door de stad rijden en bushokjes met airco die zorgen dat je koel blijft, is dit een fantastische en betaalbare optie om rond te reizen.  Maar we raden je zeker een reis aan met The Big Bus. Het is een leuke manier om de stad en de verschillende attracties te verkennen.

Dubai Tram

De Dubai Tram gaat binnen 42 minuten van Al Sufouh naar Jumeirah Beach Residences. Je kunt op de tramroute gebruik maken van de Nol-kaart en de route biedt toegang tot bestemmingen als Palm Jumeirah, Dubai Marina, Jumeirah Lakes Tower en meer.

De Palm Monorail

De tram biedt een rechtstreekse verbinding met het monorail-station van de Palm, deze gaat van de ‘stam’ van de Palm naar het iconische Atlantis, The Palm.

Vervoer per boot

Dhowboten en abra’s

Reis terug in de tijd zoals dit van oudsher in Dubai gedaan werd: een Abra tochtje langs de Dubai Creek of door de Souk Madinat Jumeirah. Geniet van een dinercruise in de veel grotere dhow, een boot waar van oudsher mee gezeild werd.

Veerboot en watertaxi

Een andere manier om de stad te zien is met de Dubai Ferry. Vanaf AED 15 kun je een rondvaart maken over de belangrijkste waterwegen in de stad, via het Dubai Canal van Business Bay naar de Marina. Vanaf het Al Jaddaf station vertrekken dagelijks veerboten om 10.00, 12.00 en 17.30 uur.

Cultuur en gebruiken

Dubai is een zeer tolerante, kosmopolitische en multiculturele stad. De bewoners bestaan uit meer dan 200 verschillende nationaliteiten – die allemaal harmonieus samenleven. Dubai is een zeer gastvrije stad, maar de lokale gebruiken en cultuur moeten worden gerespecteerd, net zoals overal anders.

Alle kleding en culturele voorkeuren zijn over het algemeen acceptabel. Badkleding is toegestaan ​​op stranden, in het zwembad en in de spa en voor amusement op waterbasis, maar wordt niet geschikt geacht in gebieden zoals zakenwijken en winkelcentra. In de meer historische wijken van de stad en op plaatsen van religieuze eredienst wordt conservatieve kleding gewaardeerd. In moskeeën is voor vrouwen kleding vereist die schouders, armen en benen en het hoofd bedekt.

Publieke uitingen van genegenheid

De lokale traditie bepaalt dat handdrukken door vrouwen moeten worden geïnitieerd als een teken van respect en dat publieke uitingen van genegenheid tot een minimum worden beperkt. Handen vasthouden is acceptabel; maar kussen en knuffelen in openbare ruimtes is niet toegestaan.

Alcohol drinken

Alcohol wordt geserveerd in winkels met een vergunning, zoals hotels, bars en gespecialiseerde winkels voor personen ouder dan 21 jaar. Dronken en wanordelijk gedrag en rijden onder invloed zijn niet acceptabel. Gebruik of bezit van illegale drugs is ook ten strengste verboden.

Nederlands consulaat 

ABN Amro Bank bldg., 5th Floor 
Khalid bin Al Waleed Street
PO Box 7726, 
City: Dubai
Phone: +971 4  352 8700
Fax: +971 4 351 0502

Boek alvast tickets voor tours