Dubai Water Canal

Dubai Water Canal

Dubai Water Canal is een verlengstuk van de Dubai Creek, wat uitstrekt van de oude Creek en door loopt tot het Design District en Business Bay om weer samen te komen in de Arabische Golf. Het Dubai Water Canal is 3,2 kilometer lang en zal een belangrijke rol spelen in de toekomstige ontwikkelingsvooruitzichten van Dubai. Omdat het in het centrum van de stad ligt, is dit een van de beste plekken in Dubai om de adembenemende skyline van Dubai te bekijken. Behalve als toeristische trekpleister in de stad, fungeert het kanaal ook als vervoermiddel.

Dubai Water Canal

Bezienswaardigheden in de buurt van Dubai Water Canal

Het kanaal is 120 meter breed in het breedste deel, 80 meter breed in het smalste deel en 6 meter diep. Er zijn meer dan genoeg dingen om te doen. Regelmatig zie je veel joggers en fietsers in de buurt van de promenade. Het 12 kilometer lange fietspad biedt een risicovrije en wenkende plek voor ruiters, weg van het verkeer.

De torenhoge wolkenkrabbers van de stad Al Habtoor bevinden zich aan het ene uiteinde van het Safa park in de buurt van de Sheikh Zayed Road-brug. 

Een ding dat deze plek onderscheidt, is de nauwgezette zorg om het zo milieuvriendelijk mogelijk te maken. Honderden straatlantaarns en decoratieverlichting aan de overkant van het Water Canal worden aangedreven door zonnepanelen die overdag worden opgeladen. Deze lantaarnpalen hebben ook mobiele laadpalen. Zelfs als je urenlang foto’s maakt, hoef je je  geen zorgen te maken dat je mobiele telefoons en camera’s leeg raken.

Je kunt een veerboot nemen vanaf Al Gubhaiba naar het einde van het Water Canal, waar het watertaxi-station Dubai Canal is. Zo’n tocht met de veerboot is de beste manier om van de hele lengte van de Creek en Dubai Water Canal te genieten. Een rit van Ghubaiba naar het Water Canal laat je een compleet beeld zien van de ontwikkeling van Dubai. Je begint bij de oudste nederzetting van de historische wijk van Dubai in Shindaga. Sommige van die gebouwen zijn honderden jaren oud. Vanaf daar zelf, als je naar de Deira kant kijkt, zijn dat de eerste wolkenkrabbers in Dubai uit de jaren 70.

Als je vervolgens verder vaart naar de Business Bay, verandert het stadsbeeld geleidelijk. De gebouwen worden steeds hoger en moderner, de wegen worden breder. Wanneer je de punt van de Burj Khalifa begint te zien, weet je dat dit het toppunt is van het moderne Dubai.

Er zijn al Dhow- en Yachtcruises actief in het kanaal. Als je op een Dhow-cruise bent, kun je tegelijkertijd genieten van het adembenemende uitzicht en een heerlijk dinerbuffet.

Lees ook: Ontdek het beste van Dubai vanaf het water

Dubai Water Canal

Dubai Water Canal Boardwalk

Hoewel het zelfs overdag comfortabel is om te wandelen op de Dubai Water Canal Boardwalk, is het ’s avonds ongetwijfeld de beste tijd voor een wandeling. Als de lucht donker begint te worden, licht het Water Canal op. Overal is licht – in het water, op de bruggen, de lantaarnpalen. Zelfs de waterval ziet er prachtig uit met felle kleuren.

De promenade loopt van Business Bay tot Jumeirah Beach Road en biedt een uitstekende plek om ’s avonds door te brengen. Er zijn drie voetgangersbruggen over het kanaal. Als je op deze bruggen staat, zul je dol zijn op de veelkleurige waterval die plaats maakt voor de boten wanneer ze aankomen. Een van de loopbruggen genaamd de Tolerance brug lijkt op de Golden Gate Bridge in San Francisco. De Tolerance Brug verbindt de twee kanten van Safa Park. Afgezien van het Water Canal is er een enorme lagune in Safa Park.

Voetgangersbruggen langs het Dubai Water Canal

Het kanaal is de ideale plek voor wandelaars. Elke mogelijke stap is genomen om goede voorzieningen te bieden aan degenen die hier te voet komen. Er zijn in totaal 5 loopbruggen over het kanaal. Een daarvan is de S-vormige Tolerance brug die meer dan 200 meter lang is.

Al deze loopbruggen zijn architectonische wonderen en hebben unieke ontwerpen. De 120 meter lange Safa-brug hangt aan twee massieve Y-vormige pijlers. Metalen kabels die met de pieren zijn verbonden, dragen het gewicht van de brugvloer. De derde van deze bruggen is als een gedraaide kolom van vierkanten.

Behalve de Tolerance Brug, hebben alle andere loopbruggen een lift naar de top. De Tolerance Brug heeft daarentegen een hellende bocht voor fietsers.

Dubai Water Canal

Restaurants

Het Dubai Water Canal gebied wordt ook een toevluchtsoord voor foodies. Hoewel er een paar geweldige opties zijn om uit eten te gaan, zul je er niet zoveel vinden als in Marina. Maar over een paar jaar zal het vol zitten met restaurants.

Dubai Water Canal Waterval

De waterval op de Sheikh Zayed Road-brug is een belangrijke attractie in het Water Canal. Het bevindt zich aan de kant van de brug die van Al Habtoor City afgekeerd is. Deze mechanische waterval wordt overspoeld met paarse en blauwe lichten. Wanneer een boot onder de brug door vaart, pikken sensoren hem op en openen de waterval als een gordijn. Als de boot is gepasseerd en ver genoeg is, gaat de waterval weer dicht. Het maakt gebruik van 80 waterpompen om het water uit het kanaal te halen.

Dubai Water Canal Fountain tijden: De waterval is alleen te zien van 20:00 uur tot 22:00 uur.

Boek alvast tickets voor tours